Två avled av matförgiftning

I Tierp har två äldre personer avlidit efter att ha ätit ärtsoppa som serverats på flera äldreboenden. De som avlidit hittills var svårt sjuka och svaga, och av de 66 personer som drabbats är 62 helt utom fara.
Det var i torsdags som 140 personer på olika äldreboenden i Tierp serverades ärtsoppa. Soppan hade lagats i ett centralkök för servering till skolbarn i tisdags. Överbliven soppa kyldes ner och värmdes sedan upp för att i torsdags serveras vid olika äldreboenden. Redan några timmar efteråt drabbades många av diarréer och kräkningar, och två personer avled alltså i sviterna av magsjukan. Thomas Linglöf, som är smittskyddsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att det troligen är bakterien Clostridium Perfringens som orsakat magsjukan. Bakterien är ovanlig i Sverige, men om mat kyls ner för långsamt eller inte hålls tillräckligt varm så uppstår en gynnsam miljö för bakterien. Den som är frisk kan klara av bakterien utan större problem, men om man är svag kan bakterien vara dödlig. Några personer är fortfarande magsjuka och det går inte att utesluta fler dödsfall, säger smittskyddsläkaren Thomas Linglöf. Elenor Barck-Holst, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Tierps kommun, säger att händelsekedjan nu ska undersökas för att se var problemet uppstått.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".