Idag startar sovringsverket till Dannemora gruva. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Start för Dannemoras sovringsverk

"Ett uppsving för sysselsättningen"
0:48 min

Nästa år ska driften av Dannemora järnmalmsfyndighet återstartas och idag börjar bygget av sovringsverket, där man delar på större malmstycken från det ofyndiga gråberget, vid Dannemora.

– Den här orten och den här regionen har levt mycket på järnframställning och att man öppnar gruvan 20 år efter att den stängdes är ett uppsving både kulturellt och främst sysselsättningsmässigt. Det kommer att generera ungefär 120 jobb direkt i anslutning till gruvverksamheten och sedan har man även de naturliga så kallade "spinn-offerna" i form av samhällsservice och annat som också behöver byggas på.

– När räknar ni med att allt blir färdigt?

– Starten av sovringsverket är den viktigaste pusselbiten som är nödvändig för att vi ska kunna starta produktionen under andra kvartalet nästa år 2012. Det tar alltså ungefär ett år att starta produktionen och sedan ytterligare ungefär ett och 1,5 innan vi är uppe i full produktion som innebär 1,5 miljon ton järnmalmsprodukter per år, säger Staffan Bennerdt, VD för Dannemora mineral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".