Boende kritiska mot myggbekämpning

Nu riktas det kritik mot myggbekämpningen i Nedre Dalälven.

Det är de boende i några av de områden som ska besprutas, som nu menar att det finns för stora risker med det bekämpningsmedel som ska användas mot myggen.

De menar också att problemet med mygg inte alls är så stort att man behöver bespruta. Dag Nilsson är lantbrukare i By utanför Avesta:

- Jag har levt här i sextio år nu, och jag anser att vi bör stå ut med de här myggorna, säger Dag Nilsson. Första tanken var väl att det skulle bli skönt att bli av med myggen. Men sen när man tänker mer på det så är det inte så enkelt, fortsätter han.

Det medel som ska användas mot myggen heter BTI. Det ska sputas ut från helikoptrar över strandområden längs hela Dalälven, från Avesta till Älvkarleby.

Hittills har Myggprojektet tagits emot med öppna armar av de boende i de här områdena. Men det finns också motstånd, som här i By, strax öster om Avesta. Där har Dag Nilsson och Mats Forsblad försökt skaffa sig information om vad som egentligen kommer att sprutas ut över stränderna. Information som de tycker att de inblandade kommunerna skulle kommit med till de boende.

- Vi tycker att det är dåligt planerat, säger Mats Forsblad. Vi har alltså inte fått nån information. Och jag har inte mött nån markägare här som har blivit kontaktad angående besprutningen i de här områdena.

Kemikalieinspektionen säger att boskap måste hållas borta från marken i fjorton dagar efter besprutningen. Det kan max besprutas tre gånger per år, vilket betyder att det kan bli upp till sex veckor som lantbrukarna måste flytta på sin boskap. Det leder till att de bland annat måste få ersättningsbeten och ersättas för uteblivet miljöstöd.

Allt detta krångel är inte värt det, bara för att få bort några mygg, säger Mats Forsblad. Dessutom så finns det så mycket osäkerhet kring hur mycket det här medlet, BTI, egentligen skadar området och djuren.

- Hur är det med fisken då? Kan vi äta den här, frågar sig Mats Forsblad. Jag känner en väldig oro inför det här, för den här bakterien, BTI, den muterar och kan ligga kvar här länge, och vem vet vad det kan ställa till med för problem i framtiden?

NEDAB, bolaget som sköter myggprojektet, och Avesta kommun har sagt att inga betesmarker kommer att besprutas. Ändå så ansöker man om att få göra det i området kring Bäsingen en bit från By.

Det är märkligt, menar Mats Forsblad och han är nu orolig att om besprutningen i Bäsingen godkänns, så kommer det också att myggbekämpas i Bysjön hundra meter från hans hus.

- De människor som jag möter här nu säger att det lät bra från början, att det skulle myggbekämpas, men nu säger de: ’det där vill vi inte ha längre!’, avslutar Mats Forsblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".