Ekonomin kollas för Upptågstrafikens nya bolag

"Vi avvaktar utredningen"
1:17 min

Ekonomin ska granskas för bolaget som ska ta över Upptågstrafiken - DSB Uppland AB - det meddelade det dansk/skotska tågbolagets moderbolag i Danmark igår. Bland annat med anledning av DSB First, som kör Öresundstrafiken i Skåne går igenom en svår ekonomisk kris.

– Jag vill inte spekulera i vad det här kan leda till. Om det ska göras utredning avvaktar vi den innan vi försöker göra någon sorts bedömning om det påverkar oss, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.

Det var på en presskonferens i går i Köpenhamn som DSB gick ut med att även ekonomin i de andra svenska bolagen nu ska granskas - även om de inte är dotterbolag till det krisdrabbade DSB first - utan tillhör den andra grenen DSB Sverige.

Däribland DSB Uppland som om ganska precis två månader ska ta över driften av Upptågstrafiken på uppdrag av UL.

Man ska göra granskningen för säkerhets skull även i de andra bolagen i koncernen i Sverige sa DSB:s tillförordnade VD i Danmark Klaus Pedersen. Men han underströk att problemen är i dag vad man känner till koncentrerade till DSB First.

– Problemen gäller primärt där, sa han.

Men det finns uppenbarligen ekonomiska problem i koncernen. Hur resonerar ni kring det på UL?

– Det som vi kunnat se hittills är att väldigt mycket är koncentrerat till affären DSB First i Skåne och Öresundstrafiken. Så vi har inte haft någon anledning hittills att känna någon oro för den affär som vi ska ha ihop, säger Sture Jonsson, Upplands lokaltrafik.

Fakta om företaget DSB First

 200 000 PASSAGERARE OM DAGEN

DSB First ägs till 70 procent av det danska statliga tågbolaget DSB och till 30 procent av skotska First Group.Bolaget svarar sedan januari 2009 för Öresundstågtrafiken i Danmark och Sverige, med undantag för sträckan Alvesta-Kalmar, som körs av SJ.

I Sydsverige samverkar sex länstrafikbolag som beställare av trafiken i bolaget Öresundståg AB. Beställare i Danmark är Kystbanen A/S.

DSB First har cirka 900 anställda och kör dagligen cirka 200 000 tågpassagerare.Sedan DSB:s revisorer i mars larmat om olagligt skattestöd till DSB First avskedades DSB-chefen Sören Eriksen.

DSB First går med stort underskott. Skulle bolaget gå i konkurs kan moderbolaget DSB ta över trafiken i Danmark, medan en konkursförvaltare får svara för driften på svenska sidan. Det är ännu oklart vilka följder detta kan få för trafiken över sundet. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".