Möbelskola kan komma att stängas

Stilmöbelskolan i Östervåla kan tvingas att slå igen nästa år. De kommunalt finansierade påbyggnadsutbildningarna ska då försvinna, och om skolorna inte hittar nya samarbetspartners eller huvudmän kan de bli tvungna att stänga.

Så kallade påbyggnadsutbildningar är till för att ge vuxna en vidareutbildning som leder till en ny nivå inom deras yrke, eller till ett helt nytt yrke.

Idag är det kommunerna som driver påbyggnadsutbildningarna, men från och med 2005 ska staten ta över. Utbildningarna måste då gå över i andra former. Vissa går till folkhögskolor eller kvalificerade yrkesutbildningar och blir statliga, men av olika anledningar fungerar inte sådana lösningar för alla.

För Stilmöbelskolan i Östervåla som vidareutbildar möbelsnickare från hela landet ser det mörkt ut. Enligt instruktören Uno Eriksson vet de inte vad som kommer hända men det finns risk för att skolan måste stängas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".