Felaktigheter i ansökan om myggbekämpning

En rad brister har hittats i de ansökningar som lämnats in om myggbekämpning i områden kring Nedre Dalälven. Och nu ber företaget som sköter besprutningen om ursäkt för de missar man kan ha gjort.

Myggbekämpningen innefattar områden i Uppland, Västmanland och Gästrikland och de boende i By i närheten av Avesta känner inte alls igen den beskrivning av området som företaget bakom projektet ger. Bo Larsson är projektkoordinator på NEDAB, företaget som står bakom myggprojektet i Nedre Dalälven och berättar

- Vår uppfattning har ju varit att ansökan vi har lämnat in har varit komplett, men det kan naturligtvis vara någon del i den som inte är uppdaterad, säger Bo Larsson som är projektkoordinator på NEDAB, företaget som står bakom myggprojektet i Nedre Dalälven.

Som vi berättade i Upplandsnytt igår så har de boende i trakten kring By vid Avesta börjat oroa sig för myggbekämpningen i Nedre Dalälven. De menar att medlet som ska användas kan vara farligt och att ovissheten inte är värt besväret bara för att få bort några mygg om året, som de uttryckte det. Nu har de hittat några fel i ansökan som företaget skickat in till kemikalieinspektionen. Och om det finns saker som är fel som man kan hitta så lätt, vilka fel kan det finnas då som inte är så lätta att kolla upp?

De boende som vi pratat med vill nu varna andra som bor i områden som ska besprutas, till exempel Tärnsjö, Österfärnebo och Älvkarleby, att se till att kolla upp de ansökningar som lämnats in om besprutning i deras område. Bland annat beskrivs området kring Avesta som fritt från känsliga fåglar som häckar. De boende i området vet att det häckar fiskgjuspar i området varje år.

- Det hade varit väldigt bra om vi hade fått den informationen till myggprojektet ifrån de boende runt Byn, säger Bo Larsson. 

Men han erkänner att det är de som arbetar med myggprojektet som gjort fel, då de saknat vetskap om fåglarna vilket gjort att ansökan inte blivit komplett.

I ansökan från NEDAB står det bland annat att djuren i området är vana vid flygbuller och att det därför inte skulle göra något att bespruta med helikopter. Det är bara det att det inte har hörts ett flygplan här på fyra år.

Efter semestrarna ska NEDAB kolla upp de fel som pekats ut i ansökningarna och ha ett möte med boende för att reda ut vissa felaktigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".