Anmälningar om vanvård av djur ökar i Uppsala

Antalet anmälningar om vanvård av djur och dålig djurhållning i Uppsala kommun har ökat med 20 procent jämfört med första halvåret i fjol.

- Människor i allmänhet är mer benägna att agera när de läser i tidningen, hör på radion och ser på TVn om att det trots allt händer lite. Att det finns en tillsynsmyndighet som fungerar, säger Janerik Andersson som är djurskyddsinspektör på miljökontoret. Det tror han är anledningen till att anmälningarna har ökat.

Att allmänhetens intresse för djurskydd har ökat bekräftas av fler djurskyddsinspektörer Upplandsnytt har pratat med.

De flesta anmälningar är anonyma, men i nio fall av tio finns det fog för klagomålen i dem, säger Janerik Andersson. ändå är han förvånad över ökningen.

De missförhållanden som verkligen ökar är förvildade tamkatter som far illa, där miljökontoret ofta har svårt att ingripa. Det ökande antalet hästar leder till att fler nyblivna hästägare inte klarar av alla de krav som hästhållning ställer.

Men det största djurskyddsproblemet i Sverige idag är ändå enligt Janerik Andersson att en miljon värphöns fortfarande sitter kvar i för trånga burar.

Reporter Ulla de Verdier.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista