SJ:s dubbeldäckare. Foto: August Bergkvist / SR

Lokförarkritik mot underhåll

"Det håller på att rasa ihop"
1:53 min

Järnvägsnätet i Uppsala län underhålls bättre än snittet i Sverige, men det är fortfarande många brister som lämnas utan åtgärd för länge. Här i länet handlar det om nästan en tredjedel av det totala antalet anmärkningar vilket kan jämföras med riket i stort där är det över hälften.

Enligt lokföraren Björn Halvarsson är det här ett stort problem:

– Det här håller på att rasa ihop skulle jag vilja säga. Det blir kvarstående skador som ligger år ut och år in så det innebär stora störningar för persontrafiken också och stora störningar för industrin som inte får sina varor i tid.

Efter Sveriges Radios granskning av hur bristerna på järnvägsnätet åtgärdas inom olika delar av Sverige, tänker nu Claes Elgemyr, chef för infrastruktursektionen på Transportstyrelsen, granska Trafikverkets besiktningar av järnvägen:

– Det känns ju lite allvarligt att det är så pass höga procentsiffror som inte var åtgärdade inom föreskriven tid. Vi gör ju stickprovskontroller mot det här, men när jag hör det här nu så känns det som vi ska göra något mer där, öka det.

Men enligt Trafikverket blir fler anmärkningar åtgärdade än vad Sveriges radios granskning visar. Lena Engstedt är underhållschef på Trafikverket:

– Våra besiktningsmän ska göra en bedömning över inom vilken tidsrymd det här felet ska ha lagats och det är utifrån den som vi utgår.
Men det här tycker inte konsulten och spåringenjören Per Corshammar räcker som förklaring.

– Man ska komma ihåg en sak, avhjälpande underhåll är tre gånger så dyrt som planerat underhåll. Jag tycker att man ska sätta Trafikverket under lupp och man ska ha tydliga kraftfulla sanktioner så att man får en punktlighet som är värdig.

Och det är just åt det hållet det lutar att det blir. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, säger att regeringen från och med nästa år ska införa en straffavgift för den som stör trafiken. I det begreppet ingår även den eller dom som inte tar ett tillräckligt stort ansvar att lösa problem och det kan gälla olika tågoperatörer, eller Trafikverket menar hon.

– Det här är i syfte att var och en måste göra det som var och en har ansvar för.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".