"BTI är ofarligt men man kan aldrig veta helt säkert"

Kemikalieinspektionen kommer nu med lugnande besked om myggbesprutningen i Nedre Dalälven - men samtidigt lägger man in en brasklapp.

Som du kunnat höra i Upplandsnytt så har boende i By utanför Avesta oroat sig för det medel som ska användas mot myggen i Uppland, Västmanland och Gästrikland. De har också reagerat på felaktigheter i ansökan om besprutning som företaget bakom myggbekämpningen lämnat in. Lars Lindkvist är handläggare på Kemikalieinspektionen:

- Man har lång erfarenhet av det medel som ska användas vid besprutningen, säger Lars Lindkvist. Och det här har inte gett upphov till några hälsoproblem hos människor.

I Upplandsnytt har du kunnat höra om de boende i By, utanför Avesta, som hittat brister i ansökan om besprutningen. De oroar sig också för medlet, BTI, som kommer att användas mot myggen, och har uttryckt att ovissheten inte är värt besväret. Man kan leva med myggen, menar de.

- Om det skulle finnas en klar majoritet bland boende att de inte vill ha nån myggbekämpning, så kan det ju tyckas vara lite onödigt att utföra det, säger Lars Lindkvist.

Angående de felaktigheter som de boende har hittat i ansökan så säger Lars Lindkvist på Kemikalieinspektionen att det där måste man ta och kolla upp innan beslut fattas. Han säger också att det antagligen inte kommer att bli någon besprutning alls i år, såvida det inte blir en total myggexplosion nu i augusti förstås.

Vidare säger han att BTI är ett beprövat biologiskt och säkert medel. Hittills har tester på människor och djur inte visat skador. Men Kemikalieinspektionen rekommenderar ju själva att boskap inte bör beta i marker som besprutats med BTI under två veckor efter besprutning, för att - som de boende vi pratat med i By utanför Avesta säger: ”man kan aldrig vara helt säker” - och det säger Lars Lindkvist på kemikalieinspektionen också.

- Det gäller vad som helst. Man kan aldrig veta om det är helt ofarligt, förstås, avslutar Lars Lindkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista