1 av 2
Lägenhetshus. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
2 av 2
Peter Egardt

Brist på bostäder

August Bergkvist om bostadsrapporten
1:28 min

Det råder bostadsbrist på flera håll i länet. Det slår länsstyrelsen i dag fast i en undersökning. I samtliga kommuner är det brist på hyresbostäder.

Det är inte bara de stora kommunerna som Uppsala och Enköping som har problem med bostadsbrist. Det gäller länets samtliga kommuner men i olika grad. Hyresrätter har alla kommuner brist på. Fler kommuner uppger också till kommunen att det råder brist på bostadsrätter.

Att det blivit bostadsbrist beror på den expansiva position som Uppsala län på senare år tagit tillsammans med Stockholms län. Pendlingsmöjligheterna är goda och många vill helt enkelt bo i länet. Enligt Länsstyrelsen är det här en utveckling som kommer att fortsätta, åtminstone i flera av länets kommuner.

Vilka är det då som får lida av att bostäderna inte riktigt räcker till? Länsstyrelsen pekar ut tre grupper: Det handlar om ungdomar som har svårt att hitta sitt första egna boende, ensamstående med barn och handlar det om flyktingar med uppehållstillstånd.

-Med den fördjupade analysen som grund kommer jag att inbjuda de centrala aktörerna på bostads- och byggmarknaderna i länet till ett särskilt seminarium i september för att diskutera vilka insatser som måste prioriteras för att förbättra situationen på bostadsfronten, säger landshövding Peter Egardt i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".