Arbetskraftsinvandring i krisens spår

"Det har varit ganska svårt för läkare att hitta jobb i Grekland"
1:30 min

Medan EU-länderna träter om villkoren för alla nödlån som ska betalas ut, stiger arbetslösheten i många europeiska länder. Och det märks även i Uppland.

Finanskris, nödlån och IMF kanske låter långt bort. Men EU är litet och just nu söker många EU-medborgare jobb i länder som inte drabbats lika hårt av krisen. Snickare, busschaufförer, masterstudenter, psykologer och läkare från hela Europa söker jobb i Sverige. Antalet polacker och greker, bara för att ta två exempel, som flyttar hit för att de fått jobb, har nästan fördubblats sedan 2004 enligt SCB:s inflyttningsstatistik. En grupp som sticker ut yrkesmässigt är läkarna.

För tio år sedan gällde en tredjedel av alla läkarlegitimationer som Socialstyrelsen utfärdade, utlandsutbildade läkare. Idag utgör de utlandsutbildade 60 procent, och grekerna är en av de största grupperna.

I en korridor på Akademiska sjukhuset träffar jag Varvara Kommata, nyss hitflyttad läkare från Grekland.
- Vi har flera grekiska bekanta som jobbar i Sverige och som trivs och vi visste ganska mycket om det svenska sjukvårdssystemet, så vi tänkte att det var en bra idé, säger Varvara Kommata som flyttat till Uppsala tillsammans med sin make.

Inga-Lill Andersson är personalchef på Akademiska och ser en kraftig ökning av jobbansökningar, både spontana och till utannonserade tjänster från framförallt Grekland.
- De utgör naturligtvis ett tillskott eftersom vi har läkarbrist i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".