DNA kan lösa gruppvåldtäkt

I dag hålls rättegång i ett ovanligt våldtäktsmål i Uppsala tingsrätt. Tre år efter en överfallsvåldtäkt i von Bahrska-häcken i Löten i Uppsala mot en då 15-årig flicka, ställs en kille nu inför rätta. Det var när han topsades som misstänkt för misshandel som polisen fick DNA-träff på den gamla gruppvåldtäkten.

Redan i går började rättegången med en annan åtalspunkt, nämligen att den nu 19-åriga killen och hans vän ska ha misshandlat en tjej med slag och skallningar så att hennes näsben bröts.

19-åringen leddes in av häktesvakterna å var klädd i träningsoverallsjacka och jeans, bet på naglarna och satt djupt tillbakalutad i sin stol. Han nekar till misshandeln.

Det var polisanmälan när den misshandeln polisanmäldes i höstas - som polisen fick upp spåren till den olösta gruppvåldtäkten. 19-åringen topsades - å det gav träff i registren. Det stämde överens med DNA-spår på kläder som säkrats ett par år tidigare.

Det var vid halv tre på natten till nationaldagen, den 6 juni 2008 gick den då 15-åriga flickan ut från en fest i Löten. Flera okända män överföll henne och släpade henne in i skogen vid von bahrska häcken. Där tvingades hon ner på marken och man drog av hennes shorts och linne och höll fast henne mot marken och höll för hennes mun medan hon våldtogs flera gånger.

Polisutredningen stod och stampade - ingen misstänkt hittades. Men nu matchade 19-åringens DNA med spåren på flickans kläder. För en månad sen greps 19-åringen misstänkt för våldtäkt. Åklagaren som väckt åtal vill inte ställa upp på bandad intervju och är fåordig, med hänsyn till att utredningen sekretessbelagts med hänsyn till de inblandade.

Han vill inte säga om 19-åringen erkänner eller förnekar brott. Men flera killar var med på våldtäkten - vad hände med de andra? Enligt åklagaren har man försökt hitta dem - men inte lyckats än så länge. Han vill inte säga om det finns DNA-spår från fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".