Larisa Griga iförd tävlingskjol. Foto: Mårten Nilsson / SR.
BADMINTON

Kjol för damspelare

"Jag tror det blir mer publik"
1:39 min

Uppsala är ju sen länge ett starkt fäste för badmintonsporten, som dock globalt sett haft svårt att bli en stor publiksport. Nu kommer Internationella badmintonförbundet med ett nytt grepp för att öka sportens popularitet, att damspelare som spelar tävlingar på den högsta internationella nivån måste vara klädda i kjol.

Fyrisfjädern i Uppsala har en damspelare som spelar på den nivån, Larisa Griga, och vi åkte och träffade henne för att höra hennes reaktion på beslutet:
– De flesta damspelare spelar i kjol. Jag tror att det är jättefint för alla som tittar på matcherna. Jag tror att det blir mer publik, säger hon.

De nya reglerna, som säger att damspelare ska vara klädda i kjol eller klänning, börjar gälla 1 maj i de sk superseries där världens bästa badmintonspelare möts. Beslutet, som fattats i ett försök att göra sporten mer attraktiv för publik och tv-tittare, har redan väckt protester i Badmintonsverige. Förbundskaptenen Per-Henrik Croona har sagt att han inte vet om han ska skratta eller gråta och att det internationella förbundet alltid varit lite gammaldags. Men Larisa Griga håller inte med. Hon spelar redan i kjol, både då hon spelar i Fyrisfjädern och i superseries:

Kan inte det här uppfattas som förolämpande mot kvinnor?
– Kanske några tänker så, men i tennis spelar alla tjejer i jättefina klänningar och kjol och publiken gillar det. Badminton är en jättespännande sport så det kanske blir mer publik om vi ser ut mer som i tennis, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".