Oklart hur bakterier fick fäste

Det är fortfarande oklart hur farliga bakterier fick fäste i ärtsoppan i Tierp som två äldre människor avlidit av.
66 personer som ätit av den insjuknade snabbt och allt tyder på att det var den ovanliga bakterien Clostridium perfringens som orsakat matförgiftningen. Tierps kommun försöker nu ta reda på vad i hanteringen som gjorde att bakterien kunde gro. - Vi har startat en förutsättningslös utredning och skall nu börja ta prover, det säger Ulla Sobestiansky som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Tierp. Skolelever i Tierp hade ätit samma soppa ett par dagar tidigare. Och att rester kyls ner och värms upp igen innebär alltid risker. - Det är två moment som är känsliga, men det är ju kunnig personal så vi förutsätter att det skett på rätt sätt, dvs en snabb nedkylning och en snabb uppvärmning, säger Ulla Sobestiansky.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".