1 av 2
Kartan visar hur Uppland drabbades av nedfallet 1986. Foto: Christine Odén / SR
2 av 2
Leif Moberg, forskningchef på Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Christine Odén/SR
Tjernobyl 25 år

Nedfallet nära halverat

Hälften av Tjernobyl-nedfallet är kvar
2:11 min

I morgon är det 25 år sedan kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Det radioaktiva nedfallet som regnade ned över Uppland har nästan halverats på den tiden. 

I Norduppland som blev värst drabbat finns katastrofen fortfarande kvar i folks medvetanden.

– Det var katastrofkänslor och fullständigt overkligt, säger en kvinna.

– Man ville inte plocka kantareller eller bär eller så minns jag, säger en äldre kvinna.

– Jag minns att min man och son var ute och fiskade den där dagen när allt regnade ner. Det sitter kvar, säger ytterligare en kvinna.

Gasmolnet från reaktorsexplosionen i Tjernobyl som nådde Upplandskusten förde med flera olika radioaktiva ämnen. Bland annat det som fortfarande finns kvar i marken, cesium 137. Efter katastrofen gjordes flygmätningar av nedfallet över Sverige.

Strålsäkerhetsmyndighetens forskningschef Leif Moberg rullar ut en karta med olika färger som visar hur det såg ut över Uppland.

– Det varierade väldigt mycket från södra Uppland upp till norra. Då 1986 rörde det sig om 10 till 20 kilobecquerel per kvadratmeter av cesium 137 i söder medan i norr gick det upp till 60 till 80 kilobecquerel per kvadratmeter.

Fortsätter man sedan norrut över länsgränsen mot Gävleborg och Gävle hittar man de högsta uppmätta värdena av cesium 137 i landet. Där rörde det sig om runt 120 kilobecquerel per kvadratmeter i vissa områden.

Nu när 25 år gått har nedfallet minskat till nästan hälften men det kommer dröja flera hundra år innan det helt försvunnit. Och det har visat sig att den radioaktiva nedsmutsningen från Tjernobyl inte varit direkt farlig för oss människor menar forskningschefen Leif Moberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".