Brädspelet Konkurrens. Foto: Uppsala kommun
UPPSALA KOMMUN

Brädspel ska ge bätte omsorg

"Tanken är ju då att det här ska öka kundfokus"
2:55 min

I morgon lanserar Uppsala kommun ett brädspel med syfte att utveckla kompetensen för dom som arbetar inom vård och omsorg. 100.000 kronor har spelet kostat.

Konkurrens heter spelet, som kommunen utvecklat på egen hand. Spelpjäser och timglas är givna i spelet. Och så kort med frågor så som "förklara vad ordet service innebär bär för dig". 

-Tanken är ju då att det här ska öka kundfokus och att vi ska bli ännu bättre i bemötandefrågor än vad vi är i dag. Brädspelet är ju tänkt att det ska vara just med kunden som vinnare, säger Karin Proos, divisionschef för Vård och bildning på Uppsala kommun.

500 kronor är styckepriset och 200 spel är beställda. Och tanken är att det ska spelas på arbetstid. Tre halvdagar är avsatta för att lära chefer inom verksamheten spelet. Därefter ska det vidare ut till sammanlagt 3.000 anställda.

Vad säger du till kritiker som kanske tycker det är konstigt att en kommun lägger ned en massa pengar på ett egenutvecklat brädspel i ett sånt här syfte?

-Ja, jag förstår inte varför inte vi skulle kunna göra det. Vi jobbar ju i konkurrens med många privata företag. Jag ser inte vad det skulle vara för kontroversiellt i att vi använder oss av kul och lite annorlunda grepp för att skapa energi hos alla oss som jobbar inom våran division, säger Karin Proos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".