Många hade kommit till mötet om S:t Iliansskolan. Foto: Evelina Attervall/SR.
S:t Iliansskolan

Starka känslor på möte

"Lägg inte ned den skola som fungerar så pass bra som den gör!"
2:09 min

Engagemanget var stort och många var upprörda på mötet igår kväll på St Illianskolan i Enköping när Enköpingsborna fick chansen att träffa de styrande politikerna i kommunen inför beslutet nästa vecka om skolan ska läggas ner eller inte. Vad tycker du om S:t Iliansskolan och förslaget på att lägga ned den? Kommentera här!

– Från fyran till sexan hade jag ett stort problem med matematik. Nu när jag kom till St Illian ligger jag på VG-nivå, sa en av mötesdeltagarna. En av de andra rösterna sa:
– Lägg inte ned den skola som fungerar så pass bra som den gör!

Det var upprörda känslor och många frågor från de runt 150 föräldrar, elever, lärare och andra engagerade enköpingsbor som under nästan tre timmar igår kväll fick chansen att träffa de styrande kommunpolitikerna.
– Dt känns som att de här positionerna är lika låsta som de varit under tidigare möten. Deras utredning är väldigt bristfällig. Det säger Torbjörn Eriksen som ngagerad i en föräldraförening som startats och som sedan förslaget om nedläggningen blev känt för ett par månader sedan kämpar för att skolan ska bevaras.

Utgångsläget är att kommunen måste spara pengar på lokaler men föräldraföreningen saknar en hel del i utredningen som Skolförvaltningen gjort. Bland annat menar de att det inte tagits tillräcklig hänsyn till hur det påverkar eleverna.
– Vi är väldigt oroliga för alla Enköpings skolor att det blir en förlust vad gäller den pedagogiska kompetensen, säger Anne-Sofie Josander som också är med i föräldraföreningen.

Kommunstyrelsens ordförande moderaten Anna Wiklund förstår att folk är upprörda.
– Självklart, det drabbar deras barn och det är klart det engagerar, men vi måste ta ansvar för hela kommunen och de 1,8 miljarder det handlar om.

– Barn kan aldrig i något sammanhang vara en kostnad, det är alltid en investering, och sitter man i Skolnämnden så är det vad man först ska tänka på, säger en upprörd enköpingsbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".