Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

"Bassänger för kärnbränsle för osäkra"

Bränslebassänger
1:33 min

Säkerheten kring de bränslebassänger med använt kärnbränsle som finns i kärnkraftverken måste blir bättre, det säger Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet och tidigare ordförande i reaktorsäkerhetsnämnden. Händelserna i Japan har visat att det använda uranbränslet inte alltid förvaras på ett tillräckligt säkert sätt.

– Säkerheten kring de bränslebassänger med använt kärnbränsle som finns i kärnkraftverken måste blir bättre, det säger Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet och tidigare ordförande i reaktorsäkerhetsnämnden. Händelserna i Japan har visat att det använda uranbränslet inte alltid förvaras på ett tillräckligt säkert sätt.

I de flesta kärnkraftverk förvaras det använda uranbränslet för en tid i öppna bassänger utanför reaktorinneslutningen där själva reaktorn finns.
– Byggnaden är inte alls lika stark som själva reaktorinneslutningen och skulle kylningen till förvaringsbassängerna upphöra av någon anledning kan det koka torrt i bassängerna, explosiva gaser kan bildas som i värsta fall skulle kunna förstöra den yttre byggnaden, säger Björn Karlsson och drar paralleler med olyckan i Japan.

Säkerhetsarbetet på kärnkraftverken världen runt har koncentrerats till processen i reaktorn och bränslebassängerna har inte setts som någon risk.
– Kärnkraftsolyckan i Fukushima har satt fokus på bränslehanteringen vilket säkerligen kommer få konsekvenser över hela världen, det säger Lennart Carlsson som är chef för enheten som sysslar med kärnkraftssäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten och som nyligen kom tillbaka ifrån ett möte med Internationella atomenergiorganet, där frågan diskuterades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".