Nya digitala hastighetskameror på väg till länet

Nya digitala hastighetsövervakningskameror ska användas i Sverige från 2005 och i Uppsala län är det flera vägsträckor som kan bli aktuella.

Dom nya kamerorna, som är billigare och tar fler kort, kommer att göra övervakningen effektivare säger Kristian Minéur på Vägverket Region Mälardalen

- Vi kan hantera fler ärenden och systemet blir naturligtvs effektivare om vi kan mäta fler trafikanter som passerar.

I nuläget planeras kameror på riksväg 72 från Uppsala mot Morgongåva och riksväg 70 mellan Enköping och Fjärdhundra under 2005 och på riksväg 288 mellan Uppsala och Gimo under 2006.

På E4:an mellan Uppsala och Tierp ska kameror placeras ut redan i år, men då blir det den gamla varianten som sen byts ut mot dom nya under 2005.

Fördelen med nya digitala hastighetskamerorna är alltså att de är billigare och tar fler kort. Administrationen blir också effektivare eftersom korten skickas direkt till en central i Kiruna, vilket också gör att hanteringen blir enklare för polisen som sköter kamerorna.

-Man behöver inte ha polismän klättrande i stolparna för att sätta i kameror eller ta ur och tömma dom här databitarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".