Lärarjobben blir färre

Från att det tidigare har varit brist på lärare har det nu svängt  och lärarjobben blir allt färre. Vid Arbetsförmedlingen i Uppsala fanns förra veckan inte ett enda ledigt lärarjobb utannonserat.

Under vårterminen i år fanns i Uppsala län bara 315 utannonserade lärarjobb, och det kan jämföras med över 900 under vårterminen för tre år sen. Jämfört med i fjol är det en minskning med 30 %. Värst är det i Östhammar, där lärarjobben minskat med 80% jämfört med vårterminen i fjol.

I Uppsala kommun har antalet lärarjobb ökat något i är men halverats jämfört med för två år sen. Gunno Boström är ordförande i lärarförbundet i Uppsala och han viftar med varningsfagg:

- ja det är ju ett tecken på att det är någonting som inte stämmer med politiken

Visserligen minskar antalet elever - och det är en del av förklaringen till minskningen av lärarjobb. Men det är absolut inte hela förklaringen, säger Gunno Boström:

-om det nu är så att det blir mindre antal elever då är det ju ett utmärkt tillfälle att höja kvaliten i skolan , men det tar man inte.

Istället fortsätter nedskärningspoltiken, menar han. Och kommunerna anställer inte bara färre lärare utan också i  större utsträckning lärare utan utbildning.

-Det växer fram en acceptans för outbildade lärare i skolan och det är ju förvånandsvärt eftersom vi har en lagstiftning som säger att det ska finnas utbildade lärare i skolan. Då blir det ju också en marknad för dom som vill så mynt av detta förhållande och så är det just nu

Dessutom påverkar det arbetssituationen för de utbildade lärarna

-Det är en väldigt belastning att arbeta tillsammans med amatörer, för då får man dra en del av deras lass också för att hålla kvalitén uppe.

Han menar att det på sikt blir förödande för eleverna då kvalitén minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista