Den planerade vikingaparken. Foto: Kalle Hedström Gustafsson/SR

Studenter kritiska till vikingapark

Studenten Emma Westin "Man befäster den gamla 1800-tals stereotypen"
1:51 min

Den vikingapark som planeras i Fullerö norr om Uppsala får återigen kritik. Det är studenter i arkeologi som menar att parken kommer att förstöra området där den planeras ligga, ett område med många fornminnen, och dessutom att parken kommer förmedla en alltför ensidig bild av hur vikingarna var.

Och de masterstudenter i arkeologi som nu protesterar mot bygget av en vikingapark norr om Uppsala tycker också att den kommer inkräkta på kulturmiljön runt omkring, en miljö där det finns många fornlämningar.

Det är en stor park det handlar om, en nöjespark med berg- och dalbana, en vikingaby, en inomhusfotbollsplan, ett galleri, allt ett stenkast från E4:an.

Men Peter Lidbom på Fullarö Park, även han arkeolog och med att driva projektet, menar att miljön inte kommer att påverkas och att man redan nu anpassat sig efter de krav på bland annat byggnadshöjd som länsstyrelsen ställt.

Och att parken skulle lära ut klichébilder håller han inte med om, utan menar att både fakta och myter kring vikingar ska finnas tillgängliga i parken.

Projektet har blivit försenat flera gångar och Vahik Abrami, som är huvudägare till Fullerö Park, kan inte säga exakt när parken blir klar, hur den ska finansieras.

 Kalle Hedström Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".