Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östhammar

Tvist om journalsystemet

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 06.40
"Socialstyrelsen och datainspektionen har synpunkter"
(1:11 min)

Landstingets geriatrikavdelningar i Östhammar gjordes nyligen om till en närvårdsenhet i ett samarbete mellan Östhammars kommun och Landstinget. Men fortfarande är det inte klart vilket journalsystem som kommer att användas, Cosmic som övriga Landstinget använder eller om det blir det kommunala alternativet, Procapita.

– Både Socialstyrelsen och Datainspektionen har synpunkter, säger Kenneth Lindholm, socialchef i Östhammars kommun.

Det som komplicerar det hela är att närvårdsenheten tar emot patienter både enligt socialtjänstlagen när det gäller exempelvis psykiatri och beroendefrågor och enligt hälso- och sjukvårdslagen när det gäller exempelvis äldrevård. De olika patientgrupperna har alltså olika journalsystem.

– Vår absoluta ambition, det är att hitta en lösning kring den här frågan så att vi når en sammanhållen journalföring.

Där man får använda båda journalsystemen?

– Ja, ja, där man har tillgång till båda. Sedan får vi titta mer i detalj kring vilka rutiner som ska gälla.

Var det dumt att slå ihop de här olika enheterna med tanke på problemen med journalsystemen?

– Nej, absolut inte. Det här kommer att visa sig att det här är en bra lösning.

Men Gun-Britt Lindkvist från vårdförbundet är kritisk till att det drar ut på tiden. Hon poängterar vikten av att ha kvar journalsystemet Cosmic.

--  Det är alltid en patientsäkerhetsrisk när man för över patienter ifrån ett vårdsystem till ett annat. De övergångarna underlättas av att man har gemensamma it-system. Just nu är det en väldigt stor frustration hos våra medlemmar eftersom man är van vid att arbeta med att arbeta med Cosmic. Man känner att i det här läget har man inte blivit lyssnad på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".