Obehöriga lärare inget problem i Uppsala

Det blir inte fler obehöriga lärare på skolorna i Uppsala. Grundskolechefen håller inte med facket om att jobben går till folk utan lärarutbildning.

- Vi ser ju inte att det har ökat dramatiskt med att vi har obehöriga lärare. Skulle det göra det då det är klart att vi skulle vara oroliga för hur det skulle bli, för att kvaliteten skulle bli sämre.

Åsa Wiberg, som är tillförordnad grundskolechef i Uppsala, tycker inte att lärarförbundets beskrivning stämmer med verkligheten. De senaste fem åren har kommunen inte anlitat fler obehöriga lärare, säger hon. Kommunen strävar efter att alltid anställa behörig personal. Men det kan vara svårt i vissa praktiska och estetiska ämnen.

Lärarförbundets ordförande Gunno Boström tycker det är fel att skolorna anlitar bemanningsföretag som specialiserat sig på att hyra ut folk utan lärarutbildning. Han menar att det på sikt utarmar undervisningen i skolan.  

Carsten Lindberg är VD för Sveriges lärartjänst Upplaer AB. Ett företag som hyr ut just obehöriga lärare. Han menar att en lärare som fått utbildning av staten inte behöver gå via ett bemanningsföretag för att få jobb.

- Vi ser det helt enkelt som att bemanningsföretag kidnappar kompetent personal och erbjuder dem en arbetsplats för en extra penning.

Carstens Lindbergs företag ska istället fungera som ett sorts alternativ för de som inte har lärarutbildning och kan söka jobb den vanliga vägen.

Grundskolechefen Åsa Wiberg säger att Uppsala kommun hur som helst inte anlitar de här företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista