Nya hus vid brandstationen

Byggbolaget Peab kan idag få rätt att bygga bostäder där gamla brandstationen står vid Kungsgatan i Uppsala. Peab får marken i utbyte mot den byggrätt de har i kvarteret Gerd.
Den nya brandstationen som ska byggas ute vid F16 beräknas att stå klar 2003 eller 2004. Då är det fritt fram att bygga nytt där den nuvarande brandstationen står. Flera byggbolag har visat intresse. Men kommunen överväger att i första hand ge PEAB rätt att bygga i området. Orsaken är att man vill häva den byggrätt som PEAB har i kvarteret Gerd, där kommunen planerar ett konsert-och kongresshus. Där vill kommunen vara fri att välja vilken byggherre som helst, men för att släppa byggrätten vill PEAB ha något i ersättning. Bolaget föreslog en del av tomten där brandstationen står, och tekniska beställarnämnden ska idag ta ställning till frågan. Men kommunen vill i så fall också att Uppsalahem ska få möjlighet att bygga hyresrätter i området, eftersom det är ont om just hyresrätter centralt i staden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista