Säkerhetsbrister i journalsystem

Jonas Ahlman rapporterar
0:57 min

Datainspektionen riktar skarp kritik mot att sjukvården i Norrtälje kommun och hela Stockholms läns landsting använder sig av patientjournalsystemet WebCare.

Känsliga uppgifter kan läcka ut från journalsystemet enligt Datainspektionen.

Enligt kritiken finns nämligen säkerhetsbrister som gör det möjligt att komma åt känsliga patientuppgifter med hjälp av bara användarnamn och lösenord.

Systemet används bland annat för att skicka infornation om patienter mellan hälso- och sjukvården och kommunens socialtjänst.

Det var i samband med en tillsyn av TioHundranämnden och TioHundra AB i Norrtälje som bedriver vård och omsorg i kommunen som bristerna i användningen av systemet uppmärksammades.

Datainspektionen överväger därför att förbjuda användningen av personuppgifter i WebCare och vill därför ha svar på en hel del frågor om systemet.

Och eftersom det är Stockholms läns landsting som har tagit fram WebCare och sköter driften, så har Datainspektionen efter att ha uppmärksammat dom här problemen nu beslutat att även inleda en tillsyn av Stockholms läns landsting kring det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".