15 rymde från förvaret i Märsta

Under de senaste två månaderna har 15 personer rymt från Migrationsverkets anläggning i Märsta. Där sitter bland annat ett hundratal människor som vistats olagligt i Sverige i väntan på besked om de får stanna eller inte.

- Man ska komma ihåg att det är en måttlig säkerhetsgrad på de här förvaren, säger enhetschef Dag Bönke på förvaret i Märsta. De här människorna är inga brottslingar, förutom att de vistats olagligt i Sverige.

Sen början av juni har sammanlagt 15 personer vid fem tillfällen rymt. Tre av dessa har redan hittats av polisen och förts tillbaka till Migrationsverkets förvar i Märsta.

För att kunna ta sig ut så har de lyckats lyfta av fönstren, som för övrigt är gjorda av pansarglas. Och larmet har inte heller reagerat som man hade hoppats.

Dag Bönke säger att de här felkonstruktionerna nu har åtgärdats. Men han förstår varför de som sitter på förvaret vill rymma.

- De vill ju inte åka hem. För de flesta är ju förvaret det sista de får se av Sverige innan hemfärd, säger Dag Bönke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".