Foto: Scanpix

Unga ska lära sig söka jobb

"Hur skriver man ett bra cv?"
1:02 min

I sommar kommer Uppsala kommun att starta en intensiv satsning på ungdomar som ska lära sig söka jobb. Det är främst ungdomar som riskerar att bli arbetslösa till hösten som ska delta.

– Det här blir en kompletterande insats för de ungdomar som anmält sig på arbetsförmedlingen, men som väntar de första 90 dagarna innan man kommer in i jobbgarantin för ungdomar. De ska komma ut i jobb så snabbt som möjligt, säger Marie Siberg på Uppsala kommun som har arbetat med det här projektet.

Tanken är att de ungdomar som inte har ett arbete eller studier till hösten ska få en intensivkurs i hur man söker och får jobb. Det är något av en pilotsatsning där 25 ungdomar genom kommun och arbetsförmedlingen ska få lära sig hur arbetsmarknaden fungerar genom att söka jobb och samtidigt få tips och råd om vad de kan göra bättre.

– Det handlar om att veta vilka kanaler man ska titta på, vilka jobbsajter finns det, hur ska jag skriva ett cv utan att ha någon arbetslivserfarenhet? Vad ska jag trycka på för att arbetsgivaren ska se mig i mängden av alla andra som söker jobb, förklarar Marie Siberg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad vid Uppsala kommun.

Kalle Hedström Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".