Kocken Martin Andersson. Foto: Bosse Pettersson/SR

Uppsalakock vann regional tävling

Vinnarkocken: ”Folk tror man kan laga mat nu...”
8:44 min

Kocken Martin Andersson från Uppsala tog hem segern i den regionala kocktävling där vinnarna från tävlingen "Lokala kocken" i Uppsala, Södermanlands och Örebro län gjorde upp.

Förra året genomfördes tävlingen "Lokala kocken" i olika län, och efter ett initiativ av Uppalas landshövding Peter Egardt möttes alltså de olika länens vinnare i en regional matlagningstävling.

Ett syfte med tävlingen är att lyfta fram lokal mat, maträtter byggda på lokala råvaror. Efter måndagens trekamp i Uppsala mot Roger Hjälm från Örebro län och Claus Jarding från Södermanland så stod alltså Uppsalas Martin Andersson som segrare.

 – Jag var väldigt fokuserad, man märker knappt vilka andra som är där. Folk kommer fram och pratar lite, men jag vet inte riktigt vad jag svarat.

Utmaninge för kockarna var att göra en kycklingrätt och en kötträtt, med hel kyckling respektive entrecote från uppländska leverantörer.

 – Jag gjorde sous-vide-bakad kyckling med kycklingbröd, morotspuré och en ragu på matvete, sparris och osten Svarta Agnes.

 – Min andra rätt var entrecote med syltade tomater, brynt hasselnötssmör, oxsvansky, rotsellerikräm och lite annat...

Martin Andersson jobabde tidigare på hotell Villa Anna i Uppsala, men har bytt arbetsgivare och ska jobba på den nya restaurang Stationen vid Uppsala resecentrum.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".