Peab kan få bygga vid Kungsgatan

Byggbolaget Peab kan idag få rätt att bygga bostäder där gamla brandstationen står vid Kungsgatan i Uppsala. Peab får marken i utbyte mot den byggrätt de har i kvarteret Gerd, där kommunen vill bygga en konsert-och kongressanläggning.
Den nya brandstationen som ska byggas ute vid F16 beräknas stå klar 2003/ 2004. Då blir det fritt fram att bygga nytt där den nuvarande brandstationen står och flera byggbolag har redan visat intresse. Kommunen överväger att i första hand ge PEAB rätt att bygga i området. Orsaken är att man vill häva den byggrätt som PEAB har i kvarteret Gerd, där kommunen planerar ett konsert och kongresshus. Kommunen vill vara fri att välja vilken byggherre som helst i kvarteret Gerd, men för att släppa byggrätten vill PEAB ha något i ersättning. Bolaget föreslog en del av tomten där brandstationen står, och tekniska beställarnämnden ska idag ta ställning till frågan. Men kommunen vill i så fall också att Uppsalahem ska få möjlighet att bygga hyresrätter i området, eftersom det är ont om just hyresrätter centralt i staden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista