Stort förtroende för polisen

En ny studie av brottsoffers erfarenheter av polisen visar att 77 procent uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för polisen. Fem procent säger sig helt sakna förtroende för yrkeskåren som förvaltar våldsmonopolet.
I studien har hela 60 procent av de personer i länet som utsattes för inbrott eller våldsbrott under år 2000 svarat på hur de upplever sina kontakter med polisen. Majoriteten, 77 procent, säger att man har stort eller mycket stort förtroende för polisen medan fem procent anser sig helt sakna förtroende. I undersökningen framgår också en hel del brister i polisens arbete: Polisen är i många fall för dåliga på att informera brottsoffret om dess rättigheter och vad som händer i utredningsarbetet. Samverkan mellan polis, socialtjänst och ideella organsiationer, som kvinnojouren kan också bli mycket bättre och i fall där brottsoffret inte är den vanliga medelsvensson måste polisen ta brottsoffret på mycket större allvar än vad man gör idag, säger rapporten som utarbetats av forskaren Magnus Lindgren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista