Uppvärmd mat vanlig på äldrevård

Det är inte ovanligt att den mat som lagas till äldreboendena i länet kyls ner för att sedan värmas upp flera dagar senare, visar en rundringning till länets kommuner som Upplandsnytt gjort.
Nedkylning av mat har kritiserats i samband med att två äldre avlidit till följd av matförgiftning i Tierp. På Upplandsnytts rundringning svarade Älvkarleby och Uppsala kommuner att de inför helger ofta lagar mat i förväg, mat som senare värms upp igen. I länets övrigt kommuner svarar man att nedkylning av maten endast görs i undantagsfall. Ärtsoppan i Terp som matförgiftade ett sjuttiotal personer och ledde till att två åldringar dog, var ett sådant undantagsfall. Eva Strid, kostchef i tierp, säger att ärtsoppan kylts av enligt konstens alla regler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".