Så ska kustnära fisket räddas

Plantering av fisk, fredade zoner och tillåten skyddsjakt på säl från båt. Det skulle kunna rädda det professionella fisket längs den uppländska kusten.

I måndags morse berättade Upplandsnytt att kustfisket kan vara borta om mindre än tjugo år. Kalle Landfors som själv är fiskare, har flera förslag på vad som bör göras för att han och hans kollegor ska finnas kvar även i framtiden:

- Vi har ansökt om att få sätta ut sik. Kanske skulle man diskutera fredningsområden under lekperioden för vissa fiskarter. Det är något som måste komma, att man fredar gädda gös och abbore under leken, menar han.

Från 1998 tills i år har antalet fiskefartyg med passiva verktyg såsom nät, och det är såna som man använder i det kustnära fisket längs Upplandskusten, minskat från 29 förra året till 25 i år, enligt fiskeriverket. Inom tjugo år finns risken att det inte längre finns några fiskare längs den uppländska kusten. Länsfiskekonsulent Ivar Hägglund arbetar aktivt för att hindra den utvecklingen:

- Vi försöker påverka fiskeriverket så att man ska försöka begränsa industrifisket och istället satsa på ett småskaligt kustnära fiske som är långsiktigt och uthålligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista