Misshandelsrättegången avslutad

Under måndagen avslutades rättegången i Uppsala tingsrätt mot den kvinna som är misstänkt för att ha misshandlat en annan kvinna och hennes två söner. Kvinnan är åtalad på 17 punkter, bland annat grov fridskränkning grov misshandel.

Åklagaren Gunilla strömblad yrkade på ett långt fängelsestraff och fortsatta restriktioner för den åtalade kvinnan i väntan på dom, vilket är ovanligt.

Kvinna misstänks ha misshandlat mamman och pojkarna både fysiskt och psykiskt under flera år. De båda pojkarna, i dag sexton respektive sjutton år gamla, ska bland annat ha tvingats arbeta nakna utomhus och äta sin frukost i en lergrop som de fått gräva själva. De ska även ha blivit slagna med ridspön och andra redskap. Även pojkarnas mor ska ha blivit misshandlad vid flera tillfällen.

Under de år som misshandeln ska ha pågått har de båda kvinnorna och pojkarna bott tillsammans.

Den åtalade kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Hon nekar till brott och hennes advokat Kurt Sandström försökte i dag i sin plädering visa på brister i trovärdighet hos mamman och hennes söner. Men åklagaren menar att brotten ska betecknas som grova och yrkar på ett långt fängelsestraff.

Dom avkunnas på fredag den 30 juli och åklagarens krav på restriktioner avslogs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista