Gruppvåldtäkten:"Man tar vad man vill ha"

Per Blomqvist: Bärby ungdomshem
5:48 min

Vem begår en gruppvåldtäkt? För att få svar på frågan har vi pratat med Per Blomqvist, som jobbar  på en avdelning som tar hand om killar som har begått sexbrott på Bärby ungdomshem.

- Generellt brukar man säga att man kan se två typer som är med i gruppvåldtäkter. Den ena påminner om dem som våldtar på egen hand som ofta har någon form av sexualproblematik och en drivkraft. De andra är mer sådana som hakar på och gör saker som de inte skulle ha drivit igenom på egen hand, säger Per Blomqvist.

Men vad tänker en sådan här kille?

- Ja, jag vet inte om de tänker så mycket. Min erfarenhet av gruppvåldtäkter är mer den här allmänna inställningen som kan finnas bland en del kriminella, att ta vad man vill ha. Om man vill ha pengar rånar man någon, om man vill ha sex så våldtar man någon.

- Det är få av de här ungdomarna som man skulle kunna tro vad de gjort om man mötte dem ute på stan. Det är i vissa lägen som man kan se skillnad och der är just när deras behov krockar med någon annans behov. Då har de som någon sorts skygglappar så att de kan fälla för empatikänslorna och utföra vissa saker, samtidigt som de i många andra sammanhang kan vara rätt inkännande och empatiska.

Vad har de för syn på tjejer?

- Det varierar, men rent generellt så har rätt många killar, inte bara de som kommer hit, en rätt negativ syn på tjejer. Man kan göra lite vad man vill med dem, de har inte riktigt samma värde.

Var har de fått den bilden ifrån?

- Det är ju rent allmänt. I samhället i stort värderar man ju män och kvinnor lite olika. Det finns ju någonstans att det inte riktigt är samma värde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".