Slöseri - ny kritik mot Musikens hus

Musikens hus i Uppsala bäddar för ett pengaslöseri när de bygger upp en egen organisation för att boka konserter. Det menar företrädare för Musik i Uppland.

Att både Musik i Uppland och Musikens hus skulle ha varsin organisation för att arrangera konserter vore ett slöseri och då är det ingen större idé att Musik i Uppland flyttar in i anläggningnen, menar bland annat Börje Wennberg, i Musik i Upplands styrelse.

- Att flytta in och ha två parallella organisationer som jobbar sida vid sida men med olika produktionsorganisationer, där ser jag en stor risk för dubbelstyrning och onödigt höga kostnader, och det är skattemedel vi handskas med och där ska vi vara varsamma.

Uppsala kommuns beslut att bygga en konsert- och kongressanläggning vid Vaksala torg har kritiserats av många som tycker att bygget blir för dyrt och att kalkylerna för hur anläggnignen sen ska gå runt ekonomiskt är osäkra

Men en av de intäkter som räknats som de mest säkra är hyran för länsmusiken, Musik i Uppland, som enligt planerna ska flytta sin administration dit.

Men att det verkligen blir så är inte säkert än.

Musikens husbolaget tycker att Musik i Uppland ska flytta in som en hyresgäst och sköta sina konsertarrangemang, samtidigt som Musikens hus har en egen organisation som arrangerar och bokar.

Men då är det inge större idé att Musik i Uppland flyttar till de nya, dyrare lokalerna menar flera företrädare för länsmusikorganisationen. De menar att det här leder till att flera personer arbetar med samma sak.

Men Magnus Bäckström, vd för Musikens hus AB, tycker att uppdragen för de två organisationerna skiljer mycket. En har hand om hela länet, har till exempel speciella uppdrag mot barn och får särskilda statsbidrag medan den andra bara arbetar för just det här huset och har kontakter med många andra arrangöerer också. Han ser ingen risk för dubbelarbete.

- Jag tror att dne risken är obefintlig, för de här organisationerna arrangerar ju konserter på helt olika premisser.

- I grunden är det samma hantverk det rör sig om och då ska det rimligen vara så att vi har en samordnad produktionsorganisation, säger Börje Wennberg i Musik i Upplands styrelse. Han är för Musikens hus, men skeptisk till hur organisationen planeras.

Kontakta reportern:

Lisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista