Lugn sommar på Akkis förlossning

Förra året hade förlossningsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala svårt att hitta personal under sommaren men i år är läget ett annat.

Som vi tidigare har berättat i Upplandsnytt har fler sommargäster och personalminskning i sommar inneburit ett ökat tryck på personalen på Norrtälje sjukhus nu i sommar.

Men på förlossningsavdelningen i Uppsala finns det tillräckligt med personal i år och det beror på att det har varit lättare att rekrytera folk den här sommaren. Det handlar dels om nyutexaminerade barnmorskor, dels barnmorskor som har arbetat där tidigare och nu kommit tillbaka, berättar Marianne Gertzel, vårdenhetschef på förlossningsavdelningen.

Fast det föds också färre barn i uppsala den här sommaren jämfört med förra sommaren.

Sammanlagt föddes det 309 barn under juni månad i år, det är 30 färre barn än vad som föddes förra året. Även i juli månad beräknas det födas färre barn i år mot för förra året.

Lugnet på förlossningsavdelningen märks naturligtvis också på BB-avdelningen säger Marianne Gertzel.

- På BB har det okså varit lugnt över sommaren. Det har funnits plats.

Kontakta reportern:

emma.englund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista