Distriktsmottagningar kan läggas ner

1:52 min

Distriktssköterskemottagningarna i Bälinge, Älvkarleby och Morgongåva kan komma att läggas ned. Det här enligt ett förslag från primärvårdsdirektören Per Elowsson. Anledningen är att primärvården i Uppsala län måste spara 20 miljoner kronor för att klara årets budget.

- Det finns väldigt goda skäl till att lägga ned de här tre distriktssköterskemottagningarna: de har väldigt dåliga lokaler, dålig tillgänglighet och mycket ensamarbete. Patienterna kommer istället att tas om hand på respektive vårdcentral och då har de hela vårdcentralens resurs tillgängliga inklusive läkare, säger landstingets primärvårdsdirektör Per Elowsson.

Men Rut Lanebring före detta distriktssköterska från Älvkarleby gillar inte förslaget att lägga ned mottagningen.

- Nej, det tycker jag inte om. Vi behöver ha den kvar här. Jag har varit distriktssköterska själv och jag vill ha den kvar.

Primärvården måste spara 20 miljoner i år för att tillgodose politikernas krav på ekonomisk balans och man har redan dragit ned på personal motsvarande 26 årsarbetare.

Men det räcker alltså inte. Förutom nedläggning av de tre distrisktsköterskeverksamheterna föreslår primärvårdsdirektören ett sparbeting på 2 procent för all verksamhet och uppsägning och omförhandling av vårdavtalet för Tierps och Östhammars akutmottagningar.

Akutmottagningarna kostar mer för primärvården än vad de får pengar för från landstinget. Och antingen måste mer pengar till eller så måste verksamheten ändras, säger primärvårdsdirektören Per Elowsson. I nuläget är akutmottagningar öppna dygnet runt och det är något han hoppas kan fortsätta.

- Får vi finansiering för det så borde det räcka en lång bit för att vi ska vara i balans i och med att det är anslagsfinansierat, säger Per Elowsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista