Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vården

Splittrade reaktioner på nedläggningsförslag

"Nej det tycker jag inte om"
2:04 min

Ordföranden i landstingets produktionsstyrelse Ludvig Larsson (FP) välkomnar att primärvårdsdirektören Per Elowsson tagit fram sparförslag för att primärvården ska komma i ekonomisk balans. Förslagen gäller bland annat att bland annat lägga ned tre distrisktssköterskemottagningar i Älvkarleby, Bälinge och Morgongåva och det gillar inte Älvkarlebybon Rut Lanebring.

– Nej det tycker jag inte om, vi behöver ha den här, säger Rut Lanebring.

Primärvårdsdirektören Per Elowsson har lämnat tre förslag på åtgärder för att få ekonomin i balans och spara 20 miljoner. Det kunde Upplandsnytt berätta om i morse. Förutom att lägga ned tre distrisktsköterskemottagningar föreslår han ett sparbeting på 2 procent samt att vårdavtalen mellan primärvården och hälso och sjukvårdsstyrelsen för akutmottagningarna i Tierp och Östhammar sägs upp och görs om.

Folkpartisten Ludvig Larsson som ordförande i landstingets tycker det är bra att förslagen tagits fram.

– Nu får vi titta på vad de skulle innebära och ta ett politiskt ställningstagande efter det, säger han.

Ett av förslagen handlar om att lägga ned tre distriktssköterskemottagningar. Hur lämpligt är det när vården ska vara tillgänglig?

– Det är precis en sådan sak som vi vill titta på politiskt. Tycker vi det är värt att göra det? Och då måste man väga det emot tillgänglighet, men också om vi har tillräckligt bra lokaler för det måste vara tillgängligt för alla naturligtvis.

Den största åtgärden för att få primärvårdens ekonomi i balans skulle vara att omförhandla vårdavtalen för akutmottagningarna i Tierp och Östhammar. Akutmottagningar som är dygnet runt öppna är underfinansierade med cirka 10 miljoner enligt primärvårdens egna uträkningar.

– Jag tycker det är bra att primärvården agerar och visar på vad det är som kostar och vad det är man ska utföra. Så jag tycker inte det är konstigt att man vill omförhandla avtalen för att få ett tydligare affärsförhållande mellan varandra. Så det finns inga ambitioner att dra ned på vården i Tierp och Östhammar, säger Ludvig Larsson.

Den här texten är ändrad 2010-05-09.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".