Q-Med drabbat av industrispionage

Medicinteknikbolaget Q-Med i Uppsala har vid ett flertal tillfällen råkat ut för industrispioner. Spionerna försöker på flera olika sätt ta redan på företagets hemligheter, bland annat genom att hacka sig in i mailsystemet.

- Det här är sånt man får räkna med, säger Bengt Ågerup, VD på Q-Med.

Industrispioner specialiserar sig inte bara på stora företag, utan också på de små. Det som lockar är så kallad spetskompentens, att man har nåt som den andra inte har.

På Q-Med tillverkar man bland annat medicinska skönhetspreparat, där avancerade provresultat kan vara eftertraktade för konkurrenterna.

Säpo varnar ständigt företagen för just industrispionage, för det finns många som hanterar sina företagshemligheter nonchalant, som om det inte vore nån fara. Ett sofistikerat sätt som spionerna använder sig av är att låta en person som är anställd på det företag som man är intresserad av komma på en fejkad intervju... med rätt intervjuteknik och löfte om hög lön så kan personen faktisk ge ut den information som man då är ute efter. Det mest extrema fallet drabbade Q-Med för ett tag sen. På ett hotellrum i Rom så stals en dator och viktiga papper som tillhörde en anställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista