1 av 3
Dermane Adinda bor i Gottsunda. Foto: Tina Halldén/SR.
2 av 3
3 av 3
Rut och Beng Hallderström bor i Nåntuna. Foto: Tina Halldén/SR.

Stora inkomstskillnader mellan bostadsområden

"Det har blivit fattigare tror jag"
2:12 min

Medelinkomsten i Uppsala län har på tio år ökat med cirka 30 procent, men det är stora skillnader mellan vad man tjänar inom olika områden. Det visar en genomgång som Sveriges Radio gjort. Upplandsnytt besökte Gottsunda/Valsätra och Nåntuna, ett par av de områden där man har lägst respektive högst lön. Hur ser det ut där du bor? Kommentera här!

Vi har granskat hur de boendes inkomster förändrats inom Uppsala läns postnummerområden mellan åren 1999 och 2009. I den statistik vi utgått från ingår bara skattepliktig lön och inkomst från kapital, alltså inte några former av bidrag eller studielån.

Många av de områden där det tjänas minst pengar är just postnummeradresser där det bor många studenter. Andra är exempelvis kring Lillsidan i Enköping och Gottsunda/Valsätra i Uppsala. Och i Gottsunda/Valsätra tjänade man i snitt nästan 170 000 kronor per år under 2009 vilket kan jämföras med drygt 120 000 kronor per år 1999.
– Jag har bott här i ungefär fem, sex år nu och trivs ganska bra, så det är fint. Att det tillhör de områden som har lägst inkomst kan nog bero på att det är många som har svårt att slå sig in på arbetsmarknaden, så allt hänger på politiker. Om de verkligen kämpar och vill få in mer folk med utländsk bakgrund på arbetsmarknaden. Då tror jag det skulle fungera ganska bra faktiskt, säger Dermane Adinda.

De 20 områden som hade högst inkomst tjänade 41 procent mer än de med lägst inkomst under 1999. Tio år senare är skillnaden ungefär lika, runt 40 procent.

Men det behöver inte vara långt emellan de med hög och låg inkomst rent geografiskt. Tvärsöver ån, cirka fyra kilometer från August Södermans väg i Gottsunda ligger Nåntuna som tillhör de områden där man tjänade bäst 2009. Där låg medellönen på drygt 300000 kronor i snitt under 1999, ett decennium senare var den drygt 407000 kronor.

Blir du förvånad när du hör de här siffrorna?
– ja, något förvånad, men om man tänker efter så är ju det mesta villor och egnahem och då blir det väl så, även om inte vi behöver ha så väldigt stor inkomst så förstår jag ändå att det kan bli så, säger Bengt Hallerström som bor i området.

Så här har vi gått tillväga:

Vi har utifrån statistik från Scb granskat alla postnummerområden i Uppsala län utefter vilken medleinkomst de boende haft under 1999 och 2009. Siffrorna är framtagna med hänsyn till inflation och med 2009 som basår.

I den statistik vi utgått från ingår bara skattepliktig lön och inkomst från kapital, alltså inte några former av bidrag eller studielån. Dessutom går det inte att utläsa hur mycket varje person arbetar per år, extraarbeten och feriearbeten är inräknat i statistiken. Därför har vi valt att titta närmre på åldersgruppen mellan 30 och 64 år då vi bedömt att det är större sannolikhet att den yngre ålderskategorin studerar och feriearbetar. Men det bör nämnas att det oftast just är i studenttäta bostadsområden som lönen ligger lägst i Uppsala län.

Vi har räknat bort närmre 50 postnummer ur statistiken eftersom de försvunnit, tillkommit eller ändrats under tidsperioden och därmed inte går att jämföra. Detta kan ha haft en viss inverkan på snittresultatet.

Totalt har vi jämfört 263 postnummerområden på 41 olika postorter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".