1 av 2
2 av 2
Robert Alvrud. Foto Tina Halldén/SR

"Mer individer som saknar framtidstro"

"Man väljer kanske en kriminell bana"
2:03 min

Medelinkomsten i Uppsala län i snitt har ökat med 30 procent under en tioårsperiod, och skillnaderna mellan hög- och låginkomstområden är fortfarande stor, det berättade vi på morgonen. Enligt Robert Alvrud, närpolisbefäl i Uppsala-Knivsta, syns det tydligt vilka områden som är vilka.

– Det finns ju fler individer som kanske saknar framtidstro och så vidare i låginkomstområden. Så är det ju definitivt och att man känner sig utanför och saknar en tydlig koppling till samhället.

Vad kan det leda till tror du?

– Utanförskap och att man kanske väljer en kriminell bana.

Skulle det kunna bli som en självuppfyllande profetia vilket område som blir populärt och vice versa beroende på hur man pratar om dem?

– Ja, det skulle det absolut kunna bli. Vi är ju bara människor så att det där går ju igen i allting tyvärr och där media har en väldigt stor roll och ett stort ansvar för hur man beskriver och pratar om områden.

Han nämner Gottsunda som exempel som har fått dåligt rykte, men han upplever att man fått större förtroende för polisen där på senare tid.

– Med vår närvaro i Gottsunda så har vi märkt att folk vågar komma fram och anmäla saker.

Ja, frågan är om man kan vända en negativ trend. Ann Wester som varit mäklare i Uppsala i drygt 20 år, tror att det redan är på gång i Gottsunda.

– Där har det ju vuxit fram väldigt trevliga områden. Nere i södra Gottsunda så har det ju vuxit upp ett otroligt exklusivt villaområde, så att där har det ju blivit otroligt populärt.

Så det är inte områden i dag som man tänker att det är svårt att sälja inom?

– Nej, absolut inte.

 Ett annat område, som enligt Cecilia Staland, ordförande i Hyresgästföreningen i Uppsala, har genomgått en sådan här förändring är Eriksberg.

– När det byggdes på 1960-talet var ju det ett stökigt område. Nu är det oerhört attraktivt och väldigt fint att bo där, närhet till skog och natur och bra kommunikationer och affärer och så.

Även hon ser positiva tendenser för Gottsunda.

– Man gör en stor expansion dels när det gäller köpcentrum med kulturcentrumet i också och även att man satsar på blandad bebyggelse, med radhus som ska bli bostadsrätter i nyproduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".