Utbrändhet går nedåt i åldrarna

Problemet med stress och utbrändhet sprider sig allt mer också bland yngre människor. Efter att tidigare ha drabbat medelålders och äldre anställda blir det allt vanligare att även unga människor sjukskrivs pga stress.
Nadja Ljunggren, lärare på Ekebyskolan i Uppsala, var 25 år när hon förra året blev sjukskriven för utmattningsdepression: - Det är skrämmande ur ett samhällsperspektiv, om utbrändhet nu också når ungdomarna som ska ersätta den äldre generationen. Fortfarande är det mest medelålders och äldre som sjukskrivs för stress och utbrändhet. Men bilden håller på att förändras. Sjukskrivningarna för utbrändhet för svenskar under 35 år ökade år 2000 med 600 procent enligt siffror från försäkringsbolaget Alecta. Också på försäkringskassan i Uppsala har man sett att de unga sjukskrivna blir allt fler. Nadja Ljunggren är inte förvånad. I skolan ser hon en miljö som gör också eleverna stressade. - Förra året hade jag över 200 elever, jag glömde bort vad de hette och jag glömde även bort vad mina kollegor hette.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista