Rättegång mot studenten som dödade sitt nyfödda barn

Idag hölls rätttegången mot den 23-åriga kvinnliga student i Uppsala som åtalats för dråp alternativ mord på sitt nyfödda barn.

Det var i början av juni som kvinnan födde ett barn i sitt studentrum. Ambulanspersonalen hittade barnet i plastpåsar efter att kvinnan redan hade kommit in till akuten med svåra blödningar.

Kvinnan medger att hon lagt barnet i en påse, men säger också att det inte varit meningen att barnet skulle dö. Hon var förvirrad och svårt medtagen efter förlossningen, där hon förlorade mycket blod. Detta tillsammans med det faktum att hon under graviditeten förträngt och döljt att hon varit gravid gjorde att när barnet väl föddes så kunde hon bara tänka att hon inte ville se det. Överhuvudtaget. Hon minns inte allt från den aktuella kvällen, och berättar om små minnesfragment, bland annat en när hon ser sig själv knyta ihop en påse. Sen minns hon bara att hon vaknat till efter att ha legat avsvimmad i sängen en lång stund. Det var då hon ringde efter ambulans.

Kvinnan berättar att hon förträngde att hon var med barn. Hon orkade inte tänka så långt som till en framtida förlossning, vilket gjorde att hon bara ville glömma det här. Men hon berättar också att hon var tvungen att dölja det för andra, inte bara för sig själv, att hon var gravid, vilket åklagaren Johan Delín tog fasta på under rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".