3 års fängelse för barnadråp

Tre års fängelse för att ha dräpt sitt nyfödda barn. Efter dagens rättegång mot den 23-åriga kvinnliga student i Uppsala som åtalats för dråp alternativ mord på sitt nyfödda barn så kunde tingsrätten meddela domen som lyder tre års fängelse för barnadråp.

I början av juni födde kvinnan ett barn i sitt studentrum. Ambulanspersonalen hittade barnet i plastpåsar efter att kvinnan redan hade kommit in till akuten med svåra blödningar.

Rättegångssalen var nästan tom idag, sånär som på ett par journalister och häktesvakter. Den åtalade kvinnan, som under hela rättegången dolde sitt ansikte från åhörarna, medger att hon lagt det nyfödda barnet i en påse, men säger också att det inte varit meningen att barnet skulle dö. Hon var förvirrad och svårt medtagen efter förlossningen, där hon förlorade mycket blod. Hon minns inte allt från den aktuella kvällen, och berättar om små minnesbilder, bland annat om en när hon själv knyter ihop en påse. Sen minns hon bara att hon vaknade till efter att ha legat avsvimmad i sängen en lång stund. Och det var då hon ringde efter ambulans.

Kvinnans advokat Lars Barkman vill att den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts på kvinnan, och som visar att hon inte är så pass psykiskt sjuk att hon kan dömmas till vård, skulle granskas av socialstyrelsens rättsliga råd. Men rätten sa nej. Kvinnan berätttar att eftersom hon inte kunde accepterade tanken på att vara gravid så förträngde hon det under hela graviditeten. Och det här ställde advokaten frågor om under rättegången idag.

Hon dolde det alltså inte bara för sig själv, utan också för familj och vänner, vilket gjorde att när barnet väl föddes så kunde hon bara tänka på en sak: att hon inte ville se det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".