Lärare vid svarta tavlan. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Skolk i betygen i höst

Eleven Christine von Scheele: "Asså det kan nog vara bra"
2:46 min

Elever i årskurs 6 och upp till gymnasiet som skolkar från sina lektioner  - kommer från och med i höst få det inskrivet i sina betyg. Det har regeringen med skolminister Jan Björklund i spetsen bestämt idag. En anledning är att höja kunskapen bland eleverna och få elever att förstå att det inte är okej att skolka. Men flera är kritiska, bland annat Skolinspektionen och Barnombudsmannen.

– Asså det kan nog bara bra för då kanske ungdomar slutar att skolka. Jag har själv skolkat ganska mycket, men om det skulle vara betyg i det skulle jag nog inte skolka lika mycket, säger eleven Christine von Scheele på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Skolverket och Barnombudsmannen är kritiska till att skriva in skolk i betygen. De tror att elever som redan har det svårt kan känna sig ännu mer utsatta av vuxenvärlden, till exempel elever som skolkar på grund av mobbning.

Skolk kommer inte skrivas in i elevernas slutbetyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".