UPPTÅGET / UPPSALAPENDELN

Tidtabeller dåligt synkade

1:51 min

Att utan väntetid pendla mellan orter norr om Uppsala och Stockholm med Upptåget och Uppsalapendeln är i princip omöjligt. Trots att båda tågen går ofta är tidtabellerna inte anpassade till varandra.

På kvällarna kan det bli en hel timmes väntan på nästa avgång. Det har Skyttorpsbon Johanna Hermann Lundberg varit med om flera gånger.

– Jag reser på mig för att jag vet att tåget är tidigt och ställer mig i dörren. Och då ser jag det lilla fina Upptåget som glider i väg på nästa perrong. Det känns lite förnedrande för då vet jag att det är en heltimme till nästa tåg går.

För Johanna Hermann Lundberg har det löst sig så att hennes man kommer och hämtar henne då.

– Men det är ju inte så det ska vara. Det ska gå att åka hela vägen hem till Skyttorp tycker vi, säger hon.

Om man jämför tidtabellerna för Uppsalapendeln och Upptåget kan man snabbt konstatera att ett smidigt byte i Uppsala inte är att tänka på. Mellan tågens ankomst- och avgångstider saknas två minuter. Det skulle alltså bara behövas en mindre justering för att ett byte skulle vara möjligt.

Johanna Hermann Lundberg har efter en tids irriterat funderande kommit på en lösning.

– Jag tycker de kan göra en beräknad försening, det skulle vara perfekt. Eftersom Upptåget bara går en gång i timmen på kvällarna är det väldigt svårt att vara pendlare om man inte åker under högtrafikstider och det gör inte jag, säger hon.

På Upplands lokaltrafik och SJ är man medvetna om problemet och har försökt att fixa det. Men UL:s informationschef Sture Jonsson säger att det inte finns någon lösning. Möjligen kan det bli det en ändring 2013 då Upptågen ska vända i Uppsala istället för i Upplands Väsby som det är nu.

– Jag kan förstå att man kan tycka att fem minuter hit eller dit inte ska väl inte vara så märkvärdigt. Men för att Upptåget ska kunna hålla sin halvtimmestrafik så måste det hinna upp till Tierp och det måste finnas tio minuter för tåget att vända och då måste det gå som idag, säger han.

Så det finns inget att göra?

– Just nu går det inte, så som vi ser det i alla fall.

Christine Odén
christine.oden@sr.se