MP: "Uppsala bör köpa vindkraftverk"

Uppsala kommun bör köpa ett antal vindkraftverk. Det föreslår Miljöpartiet i sitt budgetförslag för nästa år.

– Vi tycker att kommunen ska köpa sju stycken vindkraftverk. De kostar 47 miljoner kronor styck, men man tjänar redan första året sju miljoner kronor på lägre energikostnader, säger Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell.

Skulle de vara placerade här i Uppland?

– Man kan göra som Sigtuna kommun, köpa dem var som helst i landet. Färdigbyggda och klara, säger hon.

De senaste åren har de rödgröna oppostionspartierna i Uppsala lagt fram ett gemensamt budgetförslag. Men i år går de tre partierna fram med var sitt förslag. I dag la Miljöpartiet fram sitt alternativ till den borgerliga alliansens budget som presenterades förra veckan. En satsning på köp av vindkraftverk är en profilfråga som finns med i förslaget. Att planera för en klimatsmart stadsdel är en annan. Det område som nämns som tänkbart för ett sånt projekt är Östra Sala backe.

Miljöpartiet vill vidare göra en ungefär dubbelt så stor satsning på skolan som de borgerliga. För att klara de olika satsningarna vill partiet bl a slopa utmanarrätten och vårdnadsbidraget och ta 20 miljoner från äldreomsorgens överskott och omfördela dem till satsningar på funktionshindrade. Ytterligare en satsning gäller hemtjänsten, berättar Malena Ranch:

- Vi vill att äldre som har hemtjänst ska få hemlagad mat åtminstone en gång i veckan. Det ser vi som en väldigt viktig fråga om livskvalitet.

Hur mycket satsar ni på det här?

- Det är en satsning på 5,8 miljoner kronor.