Kurser ska förhindra dödsolyckor med moped

Dödsolyckorna bland mopedförare har ökat kraftigt. Därför tänker FMCK, Frivilliga motorcykelkåren i Uppsala län, anordna en kurs för de som kör moped.

Bara under första halvåret 2004 har nästan lika många omkommit i mopedolyckor som under hela förra året, berättar Östen Johansson, trafiksäkerhetsanalytiker på Vägverket

Den så kallade EU-mopedens kraftigt ökade popularitet har ökat andelen mopeder på gator och vägar. Ökningen i kombination med oerfarna förare, att fordonet får köras i 45 km i timmen och att mopederna enligt tidigare NTF-undersökningar, framförs kraftigt trimmade, är huvudorsakerna till den olyckliga utvecklingen.

Ingen av dom elva har dött i Uppsala län, men trots det har FMCK, Frivilliga motorcykelkåren, bestämt sig för att anordna en kurs i att framföra moped klass 1, det vill säga EU-moped i Uppsala i sommar, berättar Mikael Hjärtstedt, utbildningsansvarig på FMCK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista