TÅGTRAFIKEN

Politiker reagerar mot väntetider

1:48 min

Nu reagerar också politiker i landstinget på att tidtabellerna för Upptåget och Uppsalapendeln inte är anpassade till varandra. MP:s landstingsråd Johan Edstav vill att den styrande majoriteten tar sitt ansvar för en fungerande kollektivtrafik också för dem som vill åka med Upptåget och Uppsalapendeln.

-Vad gör landstingpolitikerna här i Uppsala län som har ansvaret för kollektivtrafiken? Är man intresserad av att folk ska åka tåg istället för bil så måste man göra det attraktivt, säger landstingsrådet Johan Edstav (MP).

Som Upplandsnytt kunde berätta igår är tidtabellerna för Upptåget och Uppsalapendeln inte anpassade till varandra. En som drabbas är Johanna Hermann Lundberg från Skyttorp som på grund av detta missar Upptåget norrut med någon enstaka minut.

– Det känns lite förnedrande för då vet jag att det är en hel timme till nästa tåg går, säger hon.

Upplands lokaltrafik, UL och SJ hävdar att de gjort att allt de kan och att det inte gå att fixa och Det stämmer säger landstingsrådet Johan Örjes från Centerpartiet och den styrande majoriteten.

– Jag vet att man har tagit tag i det här problemet både från UL och SJ har man diskuterat och försökt hitta lösningar. Men det är ju så att Uppsala station är ett jättestort pussel för att få allting att falla på plats. Rör man i någon liten bit så rasar det någon annanstans, säger han.

Landstingsrådet Johan Edstav från Miljöpartiet vill ändå att den politiska majoriteten driver på frågan och att regeringen satsar på att utöka antalet spår mellan Uppsala och Stockholm, vilket också skulle bidra till en förbättring menar han.

– Varför får vi inte mer spår mellan Uppsala och Stockholm om man tycker att det är väsentligt?

– Just infrastruktursfrågor är något vi alltid tar upp när vi träffar riksdagsledamöter och representanter från regeringen och lyfter upp vikten av det. Och den här regeringen har satsat mer på järnväg än vad man gjort tidigare. Främst på underhåll som också är viktigt för mig som pendlar, säger landstingsrådet Johan Örjes (C).

Christine Odén
christine.oden@sr.se