(S)atsar på unga och miljö

1:30 min

Alla ungdomar i Uppsala ska kunna få feriejobb nästa år. Det är en av satsningarna som Socialdemokraterna vill göra i kommunen det kommande året.

I dag presenterade partiet sitt budgetalternativ.

– I vårt förslag ska alla som slutar 9:an i grundskolan, ettan eller tvåan på gymnasiet erbjudas ett feriearbete. Vi vill skjuta till 15 miljoner till det här och andra arbetsmarknadsåtgärder, säger kommunalrådet Marlene Burwick (S).

I förra veckan var det den borgerliga majoriteten som presenterade sin tänkta politik för nästa år, den här veckan har två av oppositionspartierna kommit med sina alternativ. Först Miljöpartiet i går och i dag alltså Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna lägger tyngdpunkten på tre olika områden, jobben är ett, förskola och skola ett annat och även satsningar på kultur och fritid. På skolans område vill Socialdemokraterna göra en mindre satsning än de borgerliga på gymnasiet, för att i stället koncentrera mycket resurser till förskola och skola. Liksom Miljöpartiet talar Socialdemokraterna om att satsa på vindkraft, antingen köpa eller bygga åtta vindkraftverk, och extramiljoner satsas också på kollektivtrafiken.

Ett speciellt kontor bör också inrättas för att försöka påverka medborgarnas attityder till kollektivtrafik, säger partiets kommunalråd Erik Pelling.

– Vi lägger pengar på ett mobilitetskontor för hållbart resande, säger han.